Työmaalogistiikka by Isoharja

kirjoittaja

in

Logistiikkaurakoitsijan resurssien hallintaa ja tehokasta käyttöä helpottaa, mikäli sama urakoitsija hoitaa kuormien purkamisen, materiaalin haalauksen, liikenteenohjauksen ja jätehuollon työmaalla sekä mahdollisesti myös rakennuksen työnaikaisen siivouksen ja loppusiivoukset. Materiaalin haalaajat voivat osallistua myös jätehuollon toteuttamiseen, jolloin työaika on kokonaisuudessa tehokkaasti käytössä.

Miten Isoharja eroaa muista?

Kustannusten kohdistus voidaan tehdä Urakka-app ohjelmalla erikseen kuormien purkuun, haalaukseen, jätehuoltoon ja siivouksiin. Kustannusten seuranta syntyy reaaliajassa, jolloin työmaalla voidaan seurata työmaapalveluiden kustannustehokkuutta ja resurssointia sekä arvioida tämän perusteella urakoitsijan suoriutumista.

Työmaalle tuleva materiaali

Rakentamisen alkuvaiheessa ensisijaisesti rakennustyömaalle tulee runkotyöhön liittyvät elementtikuormat. Elementtikuormien käsittely antaa raamit logistiikan materiaalien toimittamiseen ja vastaanottamiseen työmaalla. Hyvin usein heti runkotyön alkuvaiheessa työmaalle alkaa tulemaan myös tiiliseinien rakentamiseen tarvittavaa materiaalia. Usein heti rakentamisen alkuvaiheesta lähtien liikenteenohjaus on tärkeässä osassa materiaalin vastaanottoa ja työmaaturvallisuutta.

Yleisperiaate materiaalin tilaamisessa ja toimittamisessa

Lähtökohta työmaalla on, että urakoitsijat saavat tilata työmaalle vain yhden viikon materiaalit etukäteen ja tätä myös valvotaan. Materiaalin vastaanottava logistiikkaurakoitsija laittaa saapuvaan materiaaliin tulopäivän merkinnän. Mikäli materiaalia jää urakoitsijalle usein yli viikon tarpeisiin, siitä urakoitsijaa huomautetaan. Liian aikaisin työmaalle tulleesta materiaalista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia mm. materiaalin siirtojen muodossa. Materiaali on usein muiden urakoitsijoiden suorittamien työvaiheiden tiellä. Ylimääräisen materiaalin siirtokustannukset kohdistetaan materiaalin omistavalle urakoitsijalle.

Välivarastointi työmaalla tai välivarastossa

Poikkeuksia voidaan tehdä materiaalin toimitusmäärissä erikseen sovittaessa. Urakoitsija voi saada ison määräalennuksen tilatessaan tuotteet suoraan valmistajalta ilman tukkuportaan välissä oloa. Tällaisissa tapauksissa materiaalimäärät voivat olla isoja. Mikäli pääurakoitsija pystyy osoittamaan työmaa-alueelta materiaalille varastopaikan, materiaali voidaan ottaa vastaan työmaalle.

Materiaalin haalaus työmaavarastosta asennuskohteeseen tehdään logistiikkaurakoitsijan toimesta urakoitsijan tilauksen ja ohjeen mukaisesti. Haalauksen maksaa tilaava urakoitsija sopimusten mukaisesti. On myös mahdollista ottaa materiaalia vastaan logistiikkaurakoitsijan osoittamaan välivarastoon. Välivarastosta materiaalit toimitetaan työmaalle tilaavan urakoitsijan ohjeiden ja logistiikkaurakoitsijan tarjoaman sopimuksen mukaisesti.

Purkupaikka ja aika kalenterista

Kaikelle työmaalle tulevalle materiaalille varataan purkupaikka ja -aika logistiikkakalenterista. Materiaalille on tehtävä purkuvaraus vähintään kahta työpäivää ennen materiaalin haluttua purkuaikaa. Esimerkiksi torstaille tehtävä purkuvaraus on merkittävä kalenteriin maanantaina ennen klo 14:sta. Varauksen teon ja purun välissä on kaksi täyttä työpäivää. Mitä aikaisemmin urakoitsija purkuvarauksen tekee, sitä varmemmin logistiikkaurakoitsija sen pystyy haluttuun aikaan toteuttamaan.

Riittävän ajoissa tehtävillä materiaalin purkuvarauksilla varmistetaan purkupaikkojen käytettävyys ja riittävät resurssit materiaalin purkukalustolle sekä tarvittavalle työntekijä määrälle. Yhtäaikaisia purkuaikoja ei ole yleensä mahdollista saada purkupaikkojen ja purkukaluston riittävyyden vuoksi. Oikea-aikaisesti toimitetulla materiaalilla estetään myös turhien odotusaikojen syntyminen kuormien purkujen yhteydessä.

Työmaalla voi olla useampi kuin yksi purkupaikka. Purkuvarausta tekevä urakoitsija määrittää purkupaikan ja tarvittavan kaluston kuorman purkuun. Purkukaluston määrä työmaalla on yleensä rajallinen. Torninosturit, pienikurottaja/pyöräkuormaaja sekä isokurottaja. Purkukalustoa käytettään myös materiaalinhaalaukseen. Purku- ja haalauskalaluston järjestämisestä työmaalle sovitaan pääurakoitsijan ja logistiikkaurakoitsijan välisellä sopimuksella.

Pienet materiaalitoimitukset

Työmaalla on usein myös järjestetty pienille materiaaleille (ns. käsipaketeille) tuontimahdollisuus ilman purkuvarausmenettelyä. Työmaalla on yksi sääsuojattu pakettipiste, mihin toimittajat voivat tuoda materiaalit ja jättää ne sinne materiaalin tilaavan urakoitsijan vastuulla. Tällä menettelyllä helpotetaan urakoitsijoiden työn sujuvuutta.

Logistiikka tahtituotantokohteissa

Tahtituotanto helpottaa logistiikkaurakoitsijan ja materiaalin tilaavan urakoikoitsijan välistä oikea-aikaista materiaalin tilaamista, vastaanottoa ja toimittamista asennuskohteelle. Tavoitteena on, että tahtien mukaiset materiaalit tulevat työmaalle 1-2 päivää ennen uuden tahdin alkua. Mikäli työmaan aukiolo mahdollistaa logistiikalla kahdessa vuorossa työskentelyn, se helpottaa ja nopeuttaa materiaalin toimittamista asennuskohteeseen oikea-aikaisesti.

Esimerkiksi: Mikäli uusi tahti alkaa maanantaina, materiaali sille tahdille tulee työmaalle torstaina tai perjantaina. On myös mahdollista, että logistiikkaurakoitsija toimittaa materiaalia asennuskohteeseen haluttaessa myös viikonloppuisin.

Mikäli urakoitsijalta jää asennusmateriaalia tahdille, mitkä urakoitsija haluaa siirrettävän seuraavalle tahdille, urakoitsija tekee materiaalin siirrosta työpyynnön logistiikkaurakoitsijalle.

Jätehuolto, järjestys ja jätehuoltopuutteet

Jätehuoltoa joudutaan rakennuksen alkuvaiheessa toteuttamaan myös torninostureilla. Torninosturit ovat päivisin kiinni runkotöiden vaatimissa elementtinostoissa. Päivisin torneilta saatavat välinostot ovat usein runkotyöhön liittyviä nostoja; teräkset, betonisäkit ja holvituet yms. Jätehuoltoa joudutaan tekemään mahdollisesti iltatyönä.

Logistiikkaurakoitsija tukee pääurakoitsijaa urakoitsijoiden valvonnassa suorittamalla järjestys- ja jätehuollon valvontaa. Järjestyksen valvonta sisältää kulkuteiden aukipidon sekä määräysten ja ohjeiden mukaisen materiaalin säilytyksen valvonnan. Urakoitsijat sitoutuvat omissa sopimuksissa noudattamaan jätehuollon lajittelun ohjeita. Eri jätejakeen lajitellaan omiin jassikoihin/säkkeihin (metalli, muovi, puu, kivi, pahvi, kipsi, villa, aerosolit, ongelmajätteet yms). Mikäli urakoitsijat rikkovat lajittelu- ja varastointiohjeita logistiikkaurakoitsija korjaa puutteet ja kohdistaa aiheutuneet kustannukset urakoitsijalle

Logistiikkaurakoitsija neuvottelee esimerkiksi väliseinäurakoitsijan kanssa, miten he haluavat kerätä jätteet. (Kipsit jassikkaan, villat ja muovit säkkeihin). Roskalavoille jassikoiden tyhjennys tapahtuu logistiikkaurakoitsijan toimesta ja logistiikkaurakoitsija tilaa jätelavoille tyhjennykset.

Haalaukset pääurakoitsijan koneilla

Logistiikkaurakoitsija sopii isompien urakoitsijoiden kanssa miten esimerkiksi kipsit, tiilet ja IV-materiaali haalataan kohteeseen. Tässä pääurakoisija osuus on tarjota madollisesti torninosturia, isoa kurottajaa ja hissiresurssia haalaukseen.

Usein nopein ja kustannustehokkain tapa esimerkiksi kipsien ja tiilien nostoihin kerroksiin on käyttää isoa kurottajaa. Logistiikkaurakoitsijan ja materiaalin haalauksen tilaavan urakoitsijan välisessä sopimuksessa määritetään tarvittavan koneen kustannusten kohdistus suoraan urakoitsijalle. Urakoitsijoiden on hyvä tiedostaa tämä omia kustannuksia suunnitellessa. Työmaan logistiikan tehokkaan suorittamisen kannalta paras vaihtoehto on, että logistiikkaurakoitsija osallistuu urakoitsijoiden kanssa heidän suunnitteluun logistiikkakustannusten osalta. Tämä edellyttää, että logistiikkaurakoitsija valitaan työmaan aloituksen alkuvaiheessa.

Pääurakoitsijalla on usein työmaalla isokurottaja, jonka pääurakoitsillalle kohdistettavista kustannuksista vähennetään aliurakoitsijoiden käyttämä aika. Logistiikkaurakoitsija laskutta aliurakoitsijaa ison kurottajan käytöstä. Logistiikkaurakoitsija ilmoittaa viikoittain pääurakoisijoille miten kustannusten kohdistus aliurakoitsijoille jakautuu ison kurottajan osalta.

Pienen purkukaluston max. 2000 kg kuormien purkamiseen tarvittavan kaluston ja henkilöt työmaalle hankkii joko logistiikkaurakoitsija tai pääurakoitsija.

Työmaa-aikaisen hissin (alimakin mitat) kapasiteetti on usein haalauksissa määräävänä tekijänä. Mikäli hissi on kyljestä aukeava yli 3 metriä pitkä, siihen voidaan tarvittaessa nostaa kipsi- ja muita levynippuja kurottajalla. Kipsilevyt ovat 2700 tai 3300 mm pitkiä. Hissin kantavuus on oltava sellainen, että se kestää kerroksissa mm. kipsinippujen pois ottamisen alimakista sähköpässillä. Kipsiniput painavat noin 2200 kg ja sähköpässi noin 1000 kg. Putket ja IV-kanavat jotka ovat 3 m pitkiä on mahdollista haalata alimakilla.

Pidemmät putkiniput ja muu pitkämateriaali nostetaan kerroksiin kurottajalla, tornilla tai hiabilla. Samoin painavat yli hissin nostoarvojen ylittävät materiaalit.

Logistiikkaurakoitsija hoitaa sovittaessa myös kaikki torneilla suoritettavat välinostot heti rakentamisen alkuvaiheesta alkaen mm. teräkset, betonisäkit ja holvituet yms. Tällä menettelyllä parannetaan työturvallisuutta, kun nostotyössä on siihen koulutetut alamiehet.

Kuivaketju 10 logistiikassa

Rakennustyömaalle tulevien rakennusmateriaalien joutumista säärasituksen alaiseksi ehkäistään mm seuraavilla toimenpiteillä:

  • Kuljetusliikkeet/toimittajat suojaavat materiaalit kuljetuksen ajaksi. Logistiikka valvoo kuormia purettaessa, että toimittajat noudattavat tätä vaatimusta.
  • Täsmätoimituksilla kuljetetaan sovitut materiaalimäärät ja ne siirretään heti työpisteelle tai sovittuun välivarastoon.
  • Työsuunnittelu toteutetaan siten, että materiaalivirrat on helppo hallita työmaalla
  • Materiaali välivarastoidaan valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  • Logistiikka puhdistaa materiaalit lumesta ennen sisätiloihin vientiä. Sisätiloissa materiaalit sijoitetaan tarvittaessa sellaiseen paikkaan, missä mm sulamisvesi on hallittavissa.
  • Logistiikka suojaa kuorman purun yhteydessä ulosjäävän, suojausta vaativan materiaalin peitteillä.
  • Logistiikka pitää yllä vesi-imurointi valmiutta pitämällä kohteessa riittävän määrän vesi-imureita ja henkilökuntaa hälytyksen omaiseen kosteuden torjuntaan.

RASKASHAALAUKSET

Erikoiskalustoa ja osaamista vaativat raskashaalaukset logistiikkaurakoitsija hankkii erillisen pyynnön mukaisesti. (mm raskaiden sähkömuuntajien haalaukset, luikuportaat yms).

MUUT RAKENNUSTYÖT

Logistiikkaurakoitsija auttaa ja järjestää myös muihin rakennustöihin tekijöitä erikseen sovittaessa.

LUMITYÖT, HIEKOITUS JA PIHAPALVELUT

Logistiikkaurakoitsija auttaa ja järjestää myös lumi- ja muihin pihatöihin tekijöitä erikseen sovittaessa.

LIIKENTEENOHJAUS

Logistiikkaurakoitsija järjestää liikenteenohjauksen sopimuksen mukaisesti..

Rakennussiivous

Pääurakoitsija järjestää kaikkien lattia, porraskäytävä ja hissitilojen siivouksen päivittäin tai erikseen määrättyjen kertojen mukaisesti viikossa. Työn suorittaa siivouksesta vastaava urakoitsija.

Lähtökohtana on, että urakoitsijat siivoavat omat asennusalueet päivittäin lastapuhtaaksi. Mikäli urakoitsija jättää siivouksen tekemättä, siivousurakoinnista vastaava urakoitsija siivoaa jäljet ja kohdistaa kustannukset aliurakoitsijalle. Aliurakoitsijat voivat tilata siivouksen ja kaiken muunkin heille kuuluvan jätteenkäsittelyn suoraan logistiikkaurakoitsijalta.

Käytössä logistiikkakalenteri ja Urakka.app

Urakoisijat määrittää kenellä heidän työnjohdossa olevilla henkilöillä on oikeus tilata logistiikkaurakoitsijalta kustannuksia aiheuttavia palveluita. Tilauksen voi tehdä myös suullisesti, mutta se kirjataan urakka.appiin. Pääsääntöisesti työtilaukset on tehtävä urakka.apilla. Urakka.apin käyttö on helppoa ja nopeaa, tilauksen voi tehdä puhelimella työmaalla. Tilauksesta jää aina kirjaus näkyviin. Työtilaukseen työnsuorittaja kirjaa tekemänsä toimenpiteet ja lisää tarvittaessa kuvat. Työsuorittamiseen kuluva todellinen työaika näkyy tositteessa.

Urakka.app mahdollistaa myös videon, puheen ja tekoälyn avulla tehtävien luomisen ja ohjelma kääntää kaiken sisällön käyttäjän omalle kielelle. Tehtäviä, työn suoritusaikoja, työkuormia ja yksikkökohtaisia tehokkuuksia voidaan seurata työmaan toimesta reaaliajassa. Tällä varmistetaan, että urakointi on tehokasta kaikkina aikoina.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja tavataan!

fi